Direzione e uffici C.I.B.

Direzione CIB:
Prof. Claudio Schneider
Email: claudio.schneider@Lncib.it

Segreteria CIB:
Prof. Roberto Gambari
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SEGRETERIA ORGANIZZATIVA:
Elisabetta Lambertini
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AMMINISTRAZIONE:
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Area di Ricerca
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Rossi Maddalena Stampa
       
  RESPONSABILE DELLA U. O.  
 
   
  Cognome e Nome Rossi Maddalena  
  Qualifica Full Professor (P.A.)  
  Facoltà Biosciences and Biotechnology  
  Dipartimento Department of Chemistry  
  Settore Scientifico Disciplinare CHIM/11  
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  PERSONALE STRUTTURATO    
 
   
  Cognome e Nome Leonardi Alan  
  Qualifica Tecnico Laureato  
  Dipartimento Chimica  
  Ente di appartenenza
UNIMORE
 
     
  Cognome e Nome Raimondi Stefano  
  Qualifica Tecnico Laureato  
  Dipartimento Chimica  
  Ente di appartenenza
UNIMORE
 
     
  Cognome e Nome  Amaretti Alberto  
  Qualifica  Ricercatore (R.U.)  
  Dipartimento  Chimica  
  Ente di appartenenza  UNIMORE  
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
 
 
  PERSONALE NON STRUTTURATO  
 
   
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
     
  Cognome e Nome    
  Qualifica    
  Dipartimento    
  Ente di appartenenza    
 
 
  LINEE DI RICERCA    
 
   
  1) Production of enzymes and microbial bioactive molecule in fermentative processes: a. Cloning and sequencing of genes encoding enzymes which can find industrial application, and expression in Escherichia coli, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces spp. b. Purification and characterization of proteins and enzymes. c. Optimization of the fermentative process (batch, fed-batch, or continuous) with mathematical modeling of the process and scale-up. 2) Production of biofuels of second generation: a. Exploitation of lignocellulosic biomass to produce ethanol with cellulolitic clostridia. b. Single cell oils of oleaginous yeasts to produce biodiesel. 3) Probiotics and prebiotics a. Identification of new potentially prebiotic strains with peculiar metabolic activities which can contribute positively to the health status of the host, such as production of vitamins, CLA, antioxidative molecules, EPS, binding of metals, biotransformation of vegetal isoflavons, metabolism of bile salts). b. Carbohydrate metabolism of bifidobacteria, analysis of metabolic flux, validation of new prebiotico.  
 
 
  TECNOLOGIE IN POSSESSO DELL'U. O.  
 
   
 
  • Fermentation technology: batch, fed-batch and continuous processes
  • Cultivation of aerobic and anaerobic mesophilic, psychrophilic and thermophilic microorganisms
  • HPLC e GC, HPLC-MS, GC-MS
  • DGGE, RAPD, analysisi and sequencing of 16S and ITS for taxonomic characterization of bacteria
  • Protein purification and characterization by mass spectrometry
  • Molecula biology for cloning and analysis of DNA
  • PCR, Southern blot, Northern blot, Western blot.
 
 
 
  STRUMENTAZIONE    
 
   
 
Denominazione
Struttura ove la strumentazione è allocata
Responsabile della strumentazione
5 bioreactors
Laboratorio di Chimica delle fermentazioni e Biotecnologie Microbiche
Prof. M. Rossi
one shot 40 kpsi cell disrupter
Laboratorio di Chimica delle fermentazioni e Biotecnologie Microbiche
Prof. M. Rossi
anaerobic chamber
Laboratorio di Chimica delle fermentazioni e Biotecnologie Microbiche
Prof. M. Rossi
HPLC-massa
Laboratorio di Chimica delle fermentazioni e Biotecnologie Microbiche
Prof. M. Rossi
GC-massa
Laboratorio di Chimica delle fermentazioni e Biotecnologie Microbiche
Prof. M. Rossi
AKTA for protein separation
Laboratorio di Chimica delle fermentazioni e Biotecnologie Microbiche
Prof. M. Rossi
     
 
 
 
  PUBBLICAZIONI    
 
   
 

Amaretti A., Tamburini E., Bernardi T., Pompei A., Zanoni S., Vaccari G., Matteuzzi D., Rossi M.:

Substrate preference of Bifidobacterium adolescentis MB 239: compared growth on single and mixed carbohydrates.

Appl. Microbiol. Biotechnol. 2006, 73, 654–662.

 

Dellomonaco C., Amaretti A., Zanoni S., Pompei A., Matteuzzi D., Rossi M.:

Fermentative production of superoxide dismutase with Kluyveromyces marxianus.

J. Ind. Microbiol. Biotechnol. 2007, 34, 27-34.

 

Pompei A., Cordisco L., Amaretti A., Zanoni S., Matteuzzi D., Rossi M.:

Folate production by bifidobacteria.

Appl. Environ. Microbiol. 2007, 73, 179-185.

 

Amaretti A., Bernardi T., Tamburini E., Zanoni S., Lomma M., Matteuzzi D, Rossi M.:

Kinetics and metabolism of Bifidobacterium adolescentis MB 239 growing on glucose, galactose, lactose, and galacto-oligosaccharides.

Appl. Environ. Microbiol. 2007, 73, 3637-3644.

 

Pompei A., Cordisco L., Amaretti A., Zanoni S., Raimondi S., Matteuzzi D., Rossi M.:

Administration of folate-producing bifidobacteria enhances folate status in Wistar rats.

J. Nutr. 2007, 137, 2742-2746. 

 

Raimondi S., Uccelletti D., Matteuzzi D., Pagnoni U. M., Rossi M., Palleschi C.:

Characterization of the superoxide dismutase SOD1 gene of Kluyveromyces marxianus L3 and improved production of SOD activity.

Appl.  Microbiol. Biotechnol. 2008, 77, 1269–1277.

 

Zanoni S., Pompei A., Cordisco L., Amaretti A. Rossi M., Matteuzzi D.:

Growth kinetics on oligo- and polysaccharides and promising features of three antioxidative potential probiotic strains.

J. Appl. Microbiol. 2008, 105, 1266-1276.

 

Pompei A., Cordisco L., Raimondi S., Amaretti A., Pagnoni U.M., Matteuzzi D., Rossi M.:

 In vitro comparison of the prebiotic effects of two inulin-type fructans.

Anaerobe. 2008, 14, 280-286.

 

Raimondi S., Zanni E., Talora C., Rossi M., Palleschi C., Uccelletti D.:

 SOD1, a new Kluyveromyces lactis helper gene for heterologous protein secretion.

Appl. Environ. Microbiol. 2008, 74, 7130-7137.

 

Raimondi S., Roncaglia L., De Lucia M., Amaretti A., Leonardi L., Pagnoni U. M., Rossi M.:

Bioconversion of soy isoflavones daidzin and daidzein by Bifidobacterium strains.

Appl.  Microbiol. Biotechnol. 2009, 81, 943-950.

 

Rossi M., Buzzini P., Cordisco L., Amaretti A., Sala M., Raimondi S., Ponzoni C., Pagnoni U. M., Matteuzzi D.:

Growth, lipid accumulation, and fatty acids composition in obligate psychrophilic, facultative psychrophilic and mesophilic yeasts.

FEMS Microbiol. Ecol. 2009, 69, 363-372.

 

Raimondi S., Uccelletti D., Amaretti A., Leonardi A., Palleschi C., Rossi M.:

Secretion of Kluyveromyces lactis Cu/Zn SOD: strategies for enhanced production.

Appl. Microbiol. Biotechnol. 2010, 86, 871-878.

 

Raimondi S, Roncaglia L, Amaretti A, Leonardi A, Buzzini P, Forti L, Rossi M.:

Rapid method for screening enoate reductase activity in yeasts.

J Microbiol. Methods. 2010, 83, 106-110.

 

Amaretti A, Raimondi S, Sala M, Roncaglia L, De Lucia M, Leonardi A, Rossi M.:

Single cell oils of the cold-adapted oleaginous yeast Rhodotorula glacialis DBVPG 4785.

Microb. Cell Fact. 2010, 9, 73.

 

Rossi M, Amaretti A., Raimondi S.:

Folate production by probiotic bacteria.

 Nutrients. 2011, 3, 118-134.

 

 



 
 
 
  DOTTORATI DI RICERCA    
 
   
 
Componente U.O. Dottorato di Ricerca Coordinatore Sede
Maddalena Rossi
Scienze, tecnologie e biotecnologie agro-alimentari
Prof. Andrea Antonelli
Dipartimento di Scienze Agrarie e degli Alimenti UNIMORE
       
       
 
 
 
  CONGRESSI C.I.B.    
 
   
 
Congressi Partecipazione
CNB4
 
CNB5
 
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CNB7
 
CNB8

CNB9  
CNB10